ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ ΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΚΡΑΣΙ

Με φασματογράφους χειρός (ένα άλλο είδος δεδομένων-σημάτων) αναλύεται η συμπεριφορά του φυτού και του φύλλου σε όλο το φάσμα τους. Σε συνδυασμό με τη δορυφορική τηλεπισκόπηση και τα στοιχεία των οινοπαραγωγών, οδηγούμεθα στην «αμπελουργία ακριβείας»Με φασματογράφους χειρός (ένα άλλο είδος δεδομένων-σημάτων) αναλύεται η συμπεριφορά του φυτού και του φύλλου σε όλο το φάσμα τους. Σε συνδυασμό με τη δορυφορική τηλεπισκόπηση και τα στοιχεία των οινοπαραγωγών, οδηγούμεθα στην «αμπελουργία ακριβείας»
Κάποια άλλα κλήματα δεν ξεγελιούνται από το κλίμα και πιστά στις εξελίξεις του ετήσιου βιολογικού τους κύκλου «ανοίγουν τα μάτια» όταν η θερμοκρασία έχει αυξηθεί αρκετά. Αν και τα γενικά κλιματικά χαρακτηριστικά καθορίζουν τις περιοχές όπου οι ποικιλίες της αμπέλου -περί αυτής πρόκειται- μπορούν να καλλιεργηθούν, παράγοντες, όπως οι καύσωνες, οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις, η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας, οι ισχυροί άνεμοι διαφοροποιούν κάθε τρύγο και τον οίνο που προκύπτει.
Εδώ και μία δεκαετία έχει ξεκινήσει η παρακολούθηση καλλιεργειών, ειδικά αμπελώνων, και από δορυφορικά συστήματα.
Εξ αποστάσεως
Σήμερα οι δορυφόροι τελευταίας γενιάς έχουν δώσει νόημα στην «αμπελουργία ακριβείας», μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία. Πρωτοπόροι ερευνητές από την Αυστραλία, την Αμερική και την Ευρώπη προσπάθησαν να αναλύσουν δορυφορικές τηλεπισκοπικές απεικονίσεις και να εντοπίσουν σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα βοηθούσαν τους γεωργούς να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις για τη διαχείριση των αμπελώνων τους.
Πώς δηλαδή σε κάθε αμπελοτεμάχιο ξεχωριστά, βάσει των παρατηρήσεων, μπορούν να διαλέγουν και να αποφασίζουν ποιο κομμάτι κάνει για χύμα κρασί (αμπέλια με χαμηλότερο οινικό δυναμικό), ποιο θα ταίριαζε περισσότερο για ροζέ και ποιο κομμάτι θα δίνει σταφύλια εν δυνάμει ικανά να διαμορφώσουν ένα άριστο ποιοτικά κρασί (αμπέλια με υψηλό οινικό δυναμικό) με ικανότητα παλαίωσης.
Οι αμπελώνες παρακολουθούνται από το Διάστημα, για καλό σκοπό. Πολύτιμες πληροφορίες συγκεντρώνονται για επιλεκτικό τρύγο
Τα αποτελέσματα της έρευνας όμως «δεν βρήκαν ανταπόκριση εμπορικά, λόγω της περιορισμένης χωρικής και φασματικής πληροφορίας των δορυφορικών συστημάτων», θα μας πει ο Κωνσταντίνος Καράντζαλος, λέκτορας (Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης) στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (με τον όρο τηλεπισκόπηση εννοούμε την παρατήρηση φαινομένων και χαρακτηριστικών από απόσταση).

Να πούμε ότι είναι η πρώτη φορά που η «αμπελοκαλλιέργεια ακριβείας» με δορυφορική τηλεπισκόπηση προσεγγίζεται στη σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ και αυτό έχει την αξία του. Ο λέκτορας Κων/νος Καράντζαλος μας ανοίγει το θέμα: «Στο Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης του ΕΜΠ η επιστημονική μας προσπάθεια αγγίζει θέματα βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας. Εκτός από την ανάπτυξη νέων μεθόδων παρατήρησης, μας ενδιαφέρει να δώσουμε άμεσα την αναγκαία πληροφόρηση στον αμπελουργό και οινοποιό για να πάρει εγκαίρως τις κατάλληλες αποφάσεις για τα προϊόντα του.
»Πέρυσι η αμερικανική εταιρεία Digital Globe μάς παραχώρησε δωρεάν δεδομένα την εποχή του περκασμού (στάδιο ωρίμανσης του αμπελιού, κατά το οποίο η ρόγα του σταφυλιού μεγαλώνει και αρχίζει να αποκτά το χρώμα της - τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου, αναλόγως τη χρονιά, την ποικιλία, το υψόμετρο κ.ά.). Σε συνδυασμό με δικές μας ταυτόχρονες εκτεταμένες επίγειες μετρήσεις (με φασματογράφους -όργανο που χρησιμοποιείται για να αποτυπώσει το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα-, GPS κ.ά.) δημιουργήσαμε χαρτογραφικά προϊόντα για την εκτίμηση ποικίλων ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών σε αμπελώνες (χάρτες με επίπεδα ευρωστίας, ζωηρότητας, χλωροφύλλης, ολικών φαινολών, βαθμού ωρίμανσης, οινικού δυναμικού κ.λπ.). Για το εγχείρημα αυτό συνεργαστήκαμε με δύο μεγάλα οινοποιεία πέρυσι.
»Για να αναπτύξουμε πρωτοποριακές μεθόδους και τεχνολογίες αιχμής, να αντιμετωπίσουμε τον χωρικά κατακερματισμένο ελληνικό κλήρο, να μελετήσουμε το πρόβλημα από πιο κοντά, δεν μένουμε μόνο στα δορυφορικά δεδομένα, τα οποία έχουν σημαντικότατο και αποτρεπτικό, ίσως για εμπορικούς σκοπούς, κόστος.
»Εχουμε ήδη προμηθευτεί μικροϋπερφασματικό αισθητήρα που θα ενσωματώσουμε σε μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV). Προγραμματίζουμε στο φετινό περκασμό να πετάξουμε με τη δική μας "τηλεπισκοπική πλατφόρμα" και άμεσα και εγκαίρως να δώσουμε την απαραίτητη γεω-πληροφορία στους παραγωγούς. Δεν μελετάμε μόνο θέματα ποιότητας του τελικού προϊόντος που άμεσα ενδιαφέρει μεγάλους και μικρούς αμπελουργούς, αγροτικούς συνεταιρισμούς και άλλους φορείς. Μελετάμε επίσης με αυτό τον τρόπο περιβαλλοντικούς δείκτες (νιτρορρύπανση, ενεργειακό/υδατικό αποτύπωμα) και άλλες καλλιέργειες μονοετείς - πολυετείς, ελαιώνες κ.ά.».
«Στη δορυφορική τηλεπισκόπηση σήμερα, για να επανέλθουμε, ερευνητές κυρίως από την Αυστραλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα προσπαθούν να αναπτύξουν τεχνικές για την αποτελεσματική άμεση συσχέτιση των τηλεπισκοπικών δεδομένων με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αμπελιών, του μούστου και του κρασιού. Με βάση τα τηλεπισκοπικά δεδομένα, ειδικά οι μεγάλοι αμπελουργοί (μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια) μπορούν να παίρνουν συστηματικά πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας των αμπελιών τους, αλλά και για το στρες των φυτών που ρυθμίζουν την ποιότητα του τελικού προϊόντος».
Η «αμπελουργία ακριβείας» προσεγγίζεται στο ΕΜΠ (σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων) μέσω των διπλωματικών εργασιών των φοιτητών Κανδυλάκη Ζαχαρία και Καρακίζη Χριστίνας, υπό την επίβλεψη του λέκτορα Καράντζαλου και την πολύτιμη συμβολή του επιστημονικού συνεργάτη Γιώργου Μακρή.
Προηγούνται στο Εργαστήριο Αμπελουργίας του ΑΠΘ, που έχουν αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στην «αμπελουργία ακριβείας». Γενικότερα, με τη «γεωργία ακριβείας» ασχολούνται ουσιαστικά το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Κέντρο ΓΑΙΑ Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας κ.ά.
Μεγάλη ακρίβεια
Στη δορυφορική τηλεπισκόπηση «έχουμε εκατοντάδες "αναγνώσεις" που μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε πολύ μεγάλη ακρίβεια, διότι τα διαφορετικά χαρακτηριστικά ανιχνεύονται σε διαφορετικά τμήματα του φάσματος, που συνήθως δεν ανήκουν στο ορατό (π.χ. διακυμάνσεις στη χλωροφύλλη είναι εξαιρετικά εμφανείς στο εγγύς υπέρυθρο τμήμα του φάσματος). Οσο μεγαλύτερη είναι η κατάτμησή του τόσο μεγαλύτερη και η ακρίβεια που μπορεί να επιτευχθεί στον εντοπισμό των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών του αμπελιού. Και τόσο περισσότερες πληροφορίες μπορούν να δοθούν στον αμπελουργό οινοποιό. Ακόμη και για μόνο ένα φυτό».

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...